Mr. GRAVERSEN – Særforstilling – arrangeret af Norddjurslands Valgmenighed

Norddjurslands Valgmenighed har fået en hel unik mulighed for at vise dokumentarfilmen ”Mr. Graversen” i samarbejde med Ørsted Biograf. Det sker i biografen tirsdag d. 8. november kl. 19:00, med kaffe, kage og efterfølgende spørgerunde med den prisvindende instruktør og forfatter Michael Graversen (f. 1980).  Prisen er 50 kr. for hele arrangementet.

Jysk lethed og lune baner vej for et svært emne

”Mr. Graversen” er en særlig, fin fortælling, hvor man med en jysk lethed, humor og tyngde kommer tæt på noget, som kan være meget svært. Den er samtidig en universel historie om, hvordan en krise påvirker en familie, og hvordan vi som familie takler en krise. ”Der er noget helt særligt ved måden, det bliver fortalt på i filmen og måden man, som seer, er med i det på,” siger Anette Jackson fra Norddjurslands Valgmenighed. 

”Det er en film, der har stor betydning at se i fællesskab og af flere generationer. Her er budskab om tilgivelse og næstekærlighed på tværs af generationer. Den viser så fint, at vi løser det svære på forskellige måder afhængig af eget udgangspunkt. Der er ikke nogen rigtig måde at gøre det på. Noget må have tid, og det kan ikke tvinges igennem,” siger hun.

”Michael Graversen har sådan en behagelig udstråling. Han er god til at nuancere baggrunden og få udvidet horisonten hos publikum.” Anette Jackson var med til et tidligere arrangement med instruktøren i Aarhus. Da emnet er en hjertesag for Michael Graversen og hans forældre kan denne unikke kombination af film og spørgerunde nu gentage sig på Djursland.

Refleksionsrum

Filmen giver grundlag for et betydningsfuldt refleksionsrum og instruktørens åbenhjertige svar på publikums spørgsmål udbygger dette rum. Som et ungt medlem af Valgmenigheden har sagt: ”Der er så meget gods i filmen, og jeg synes virkelig også, der var nogle ting, der blev løftet op på et nyt plan, da jeg hørte instruktørens beskrivelser. For man kan ikke lade være med at undre sig over filmen, når man ved, at det bunder i virkeligheden.”

Norddjurslands Valgmenighed ønsker at mange flere får mulighed for denne oplevelse. Derfor åbner vi op for at alle kan komme og se filmen til 50 kr. for hele arrangementet.

Om filmen
”Mr. Graversen”sætter fokus på de mange familier, der lever med følgerne af en kræftsygdom hos deres børn. Det er samtidig en universel fortælling om at finde hinanden igen, om alt det usagte, om angsten for at miste, men også om at tro på familiebåndet, om at tro på kærligheden.

Scenen til filmen sættes, da Michael besøger sit barndomshjem i Grindsted. Her mødes han af en forvandlet far, Svend-Aage. Fri fra et årelangt misbrug af alkohol og sløvende piller er Svend-Aage pludselig fuld af energi – i stærk kontrast til den fraværende far Michael oplevede gennem sin barndom.

Svend-Aage genopliver sin passion for tøj og er fast besluttet på at vinde sin kones kærlighed tilbage. I årenes løb er hun dog blevet mere optaget af hunden Lexus og har svært ved at lukke sin mand ind i sit liv igen – til trods for talrige forsøg fra Svend-Aages side. Da huset sættes til salg og et helt livs sirligt arkiverede minder pakkes i kasser, træder konturerne af et familietraume fra Michaels barndom frem. Som 4-årig blev Michael diagnosticeret med kræft og fem år fulgte med kemokure, hyppig isolation og frygten for at dø. Det ændrede for altid familiemønstret hos Familien Graversen, men med flytningen øjner Svend-Aage en chance for at tage hånd om fortidens svigt og gribe muligheden for en ny chance i livet.”

Michael Graversen skriver blandt andet: ”Det er vigtigt at få talt om familietraumer, og erkende fejl og svigt – også selvom det er mange år siden og man tænker det hører fortiden til”.

Filmen er derfor ultimativt en kærlighedshistorie, om hvor svært det er at tilgive efter at have oplevet et svigt, der har rodfæstet sig over årtier. Samt en påmindelse om at det aldrig er for sent at gøre comeback i livet eller sige undskyld og erkende sine fejl, selvom man er kommet ind i sit livs efterår.”

Lidt mere baggrund for filmen
I Danmark får ca. 200 børn fra 0-18 år hvert år konstateret kræft (tal fra Børnecancerfonden). I dag overlever 6 ud af 7 børn, som diagnosticeres med kræft.

Sådan var det ikke i starten af 80’erne, da Michael Graversen var barn. Som 4- årig bliver han diagnosticeret med Akut Lymfoblastær Leukæmi. Dengang var der en 50 procent chance for overlevelse og Michael er således ”1. generationsoverlever”.

Fem år med kemokure, hyppig isolation og en konstant angst for at deres barn skulle dø fulgte. De to forældre Astrid og Svend-Aage ændrede sig undervejs. Astrid kastede sig ind i rollen som sygepasser. Og Svend-Aage isolerede sig derhjemme og begyndte at drikke, mistede sin forretning og fik ordineret stærk nervemedicin, som han blev afhængig af. En dag får Astrid nok og stiller Svend-Aage stolen for døren – nu må han stoppe. Det gør han. Men familietraumet fra dengang hænger ved. Både hos den nu voksne Michael, som har kæmpet med sit – men også hos de to forældre, som har mistet deres connection undervejs.

Film og dialog giver håb og indsigt
Det er en fortælling om noget, der var en gang, og som i filmen får en ny plads.

Svend-åge er kommet ud af nervemedicin og sit alkoholmisbrug. Han bor nu med konen Astrid i Jægerspris, hvor han er engageret i flere sociale foreninger. Astrid mistede begge sine forældre halvvejs gennem sønnens kræftforløb. Astrid bor i Jægerspris, hvor hun stadig går til Agility, men ikke så ofte som i Grindsted.

Og som Michael skriver:” Via blikket på min egen familie undersøger jeg, hvordan en sygdom stadig er til stede 30 år efter den burde være forsvundet. I relationerne, minderne og følelserne i nutiden. Jeg håber, at filmen kan starte en samtale om dette og være med til at skabe mere fokus på at man behandler både børn og familier til at blive hele mennesker og tager hånd om traumer tidligt”.

Vi glæder os til at se jer – på tværs af generationer!